tisdag 8 september 2009

Enheduanna

Enheduanna (ca. 2285-2250 f.vt) var prästinna åt månguden Nanna i Ur. Hon tros ha varit en akkadisk prinsessa, dotter till erövraren Sargon, eller Šarru-kinu, som lagt under sig Ur och de andra sumeriska stadsstaterna i Mesopotamien.

Vi känner till Enheduanna främst genom några hymner hon skrivit, och vet inte mycket om hennes liv. Hon tycks för en tid, sent i sitt liv, ha blivit avsatt från sin post som översteprästinna av en rebellisk kung som ogillade Sargons politik. Enheduanna bad då modersgudinnan Inanna om hjälp i en hymn, och blev bönhörd - hennes brorson Naram Sin tog omsider makten och återinsatte Enheduanna på hennes post.

Enheduannas hymner gör henne till en av de absolut äldsta författarna kända vid namn, endast Ptahhotep var möjligtvis före. Hennes hymner är också de äldsta bevarade introspektiva texterna, i det att hon skriver om sitt eget personliga förhållande till gudomligheten.

2 kommentarer:

  1. Naram Sin är ett så brutalt häftigt namn att jag nästan måste stjäla det omedelbums.

    ... och jag hade faktiskt glömt (eller visste helt enkelt inte, I dunno) att Enheduanna var en av de äldsta författarna. jag visste at thon hade de äldsta bevarade introspektiva texterna, men hade missat att hon var så tidig som författare. Ascoolt!

    SvaraRadera
  2. Well, sånt är vad den här bloggen is all about. Häftiga namn och häftiga detaljer :D

    SvaraRadera