torsdag 17 september 2009

Ancient Astronauts

Ancient Astronauts är en "vetenskaplig" hypotes som populariserats av Erich von Däniken och andra lustigkurrar. Den går basically ut på att forntida kulturer måste ha haft kontakt med utomjordingar på något vis, och av dessa inspirerats till eller rentav fått hjälp att uppnå många av sina storverk. Ibland menar man rentav att specifika forntida kulturer måste ha haft högteknologi, och varit kapabla till radiokommunikation, rymdfärder, allt möjligt skit.

Typiska "belägg" för Ancient Astronauts-teorier är framförallt konsten från olika kulturer; man menar att den uppvisar tecken på UFOs, högteknologi, snubbar i rymddräkter, 'gudar' som tycks komma från skyn i märkliga farkoster, etc. Det hävdas vidare att olika artefakter och byggnader är för avancerade för sin tid och plats, att de inte kan ha skapats eller uppförts med den teknologi och kunskap som det konventionellt anses att deras skapare besatt. Praktexemplet framför andra på det senare är Cheopspyramiden, men det finns massor av andra - olmekernas konst var tex för häftig för sin tid, Sakkara-fågeln måste vara ett bevis på att de forntida egyptierna hade flygmaskiner, folket på Påskön kan så inte ha uppfört Moai själva, Nazca-linjerna är landingsbanor för rymdskepp, etc. Ett annat paradargument är det faktum att grottmålningar och andra kreativa uttryck tycks ha uppstått relativt simultant hos isolerade folkgrupper på alla håll i världen, vilket pekar på, hävdas det, någon form av aktiv inspiration.

Ancient Astronauts är givetvis koolt på ett rent konceptuellt plan, varvid det inte är förvånande att det blivit ett extremt vanligt tema i fiktion. Bland de kulturer som allra oftast förknippas med ancient astronauts, både i fiktion och i pseudovetenskap , finner vi det antika Egypten, Påskön, och, intressant nog, alla avancerade för-columbianska civilisationer i Amerika, i synnerhet olmekerna och maya. Och även om teorin i stort är skitlökig, och berövar forntida folk välförtjänt ära över hur awesome de faktiskt var, med just olmekerna och maya...så börjar man undra ibland.

6 kommentarer:

  1. Rymdgubbar är bästa tagen hittills.

    SvaraRadera
  2. heh, vi får se till att använda den mer :)

    SvaraRadera
  3. Helt klart en massa coola teorier. Särskilt grottmålningar på flygplan och austronauter är lite läbbigt! :) Klart coolt "vetande" :)

    SvaraRadera
  4. Observera hur många "coolt" jag kan få in i en mening! Coolt va!?

    SvaraRadera
  5. En av de mer intressanta kopplingarna är hela grejen med "mytisk gestalt kommer bortifrån och ger människorna kunskap", typ Oannes, Prometheus och diverse amerikanska trickstergestalter.

    Jag delar Xhakhals höga tankar om "rymdgubbar" också. :D

    SvaraRadera
  6. Allt detta och inte ett ord om dogonfolket och deras matematiskt avancerade fiskmänniskor från Sirius?

    SvaraRadera